Content
Jouw vereniging en alle mensen die niet kunnen zwemmen, hebben je hard nodig. Heel veel activiteiten van verenigingen zijn afhankelijk van vrijwilligers. Als je van zwemmen houdt en zelf het A-diploma hebt, kan je begeleider worden. Je assisteert bij het leren zwemmen en zorgt dat de deelnemers het zo leuk vinden dat ze blijven zwemmen. Jouw belangrijkste taak is het bewaken dat de kinderen bewegen in een veilige omgeving en aan het bewegen plezier beleven. Dat kan tijdens een les, training of een evenement zijn. Je helpt kinderen nieuwe dingen aan te leren. Daarom moet je enige kennis van zaken hebben over wat er in de les gebeurt. Zeker als je de sport of activiteit zelf niet in verenigingsverband doet. Je moet je enkele belangrijke zaken eigen maken over wat kinderen of volwassenen moeten leren en je leert omgaan met kinderen van verschillende leeftijden. Welke doelgroep en welke specialisatie je kiest, hangt af van jouw voorkeur. Je stemt dat af met de projectleider van ExpeditieRED.
De doelgroepen zijn:
- Kinderen van 3-5 jaar met ( een van) hun ouders. Voor kinderen die nog niet naar zwemles gaan, is het heel belangrijk dat ze toch zichzelf kunnen redden in het water. We oefenen dat met het hulpmiddel Fibby, dat beter geschikt is voor ons doel dan bandjes, kurkjes of vestjes. Een kind heeft daardoor veel meer bewegingsvrijheid en kan armen en benen gebruiken en moet zelf balans houden. Als een kind goed kan lopen, kunnen ze dit ook.
- Kinderen in de zwemles leeftijd. Je assisteert dan bij het ABC zwemmen van kinderen, zodat de instructeur meer met het zwemmen zelf kan bezig zijn of meer tijd kan besteden aan een kind dat het nodig heeft.
- Kinderen in de basisschool leeftijd. Na het behalen van zwemdiploma’s willen we kinderen graag aan het zwemmen houden. Dat kan op twee manieren: we laten ze via het Sterrenplan kennis maken met de verschillende zwemsporten zoals waterpolo, wedstrijdzwemmen, lifesaving of vinzwemmen. Voor de kinderen die het minder om de sport te doen is doen we een programma met survival en andere activiteiten zoals ringen duiken of met vliezen zwemmen of buiten in het open water zwemmen.
- Volwassenen. Volwassenen en zeker wat oudere mensen zwemmen vooral omdat het gezellig is of omdat ze willen bewegen om gezond te blijven. Maar al te vaak hebben ze na het behalen van hun diploma nauwelijks meer gezwommen. Daarom doen we een APK test. We kijken wat ze nog wel en wat ze niet meer voldoende beheersen. We laten ze een programma volgen om ze weer op het gewenste niveau te krijgen en testen na een tijd weer of dat is gelukt.
- Statushouders en andere volwassenen die niet kunnen zwemmen. Wij vinden het heel gewoon dat mensen in Nederland kunnen zwemmen, maar in veel landen is dat niet zo. Er zijn nauwelijks zwembaden en zwemveiligheid en de gevaren van water zijn niet bekend. Je kunt helpen deze groep mensen meer vertrouwd te maken met de gevaren van water en met wat je moet doen als er iets mis gaat.

Je kan ook kiezen voor een bepaalde doelgroep als we bij jou in de buurt daar activiteiten voor organiseren. Je moet nu eenmaal met speelse jonge kinderen anders omgaan dan met kinderen die meer begrijpen en een betere motoriek hebben. En dat is weer heel anders dan volwassenen of statushouders. In dat laatste geval leer je zelf ook veel over andere culturen en moet je handen en voeten en voorbeelden gebruiken om duidelijk te maken wat de bedoeling is.

Om begeleider te worden moet je ouder zijn dan 12 jaar. We leiden je goed op. We behandelen wat basistheorie en passen dat onder toezicht toe. Je bent hier ongeveer 25 uur mee bezig. Verder moet je de playlist: ‘ExpeditieRED: Leer anderen zwemmen, red levens - Ontdek hoe!’ hebben gevolgd. Je hebt de bijbehorende badges gekregen, die tellen voor 10 uur. Dat betekent dat je in een half jaar tijd nog 45 uur actief bent in de door jouw gekozen werkzaamheden.
De werkzaamheden vinden plaats bij een vereniging of bij ExpeditieRED zelf.
Indien je lid bent bij een vereniging werken we natuurlijk samen met die vereniging. Want het moet ook in hun straatje passen. Bij elke vereniging kijken we samen wat de vereniging nodig heeft en wil. En wie jou kan begeleiden en zorgen dat jij je op jouw plek voelt. Daarnaast heeft ExpeditieRED zelf een programma van workshops, cursussen en evenementen. Ook daarvoor kan je kiezen.
Om goed te kunnen samenwerken met verenigingen, is ExpeditieRED beperkt tot Zuidwest Nederland.

Activities to complete
Complete the following activities, earn badges and you will see your playlist progress updated
Content
Je maakt afspraken met jouw vereniging, jouw begeleider en/of de projectleider van Pro4Sport over welke evenementen jij gaat assisteren. Je bespreekt welke taken je gaat doen. De taken passen bij jouw opleiding en de keuzes die jij hebt gemaakt. Je voert de taken uit, die je hebt afgesproken. Je wordt op het einde van de MDT periode hierop beoordeeld.
Get activity badge
Deze badge krijg je als je in de rol van begeleider hebt geassisteerd bij evenementen. Daarin heb je de jouw toevertrouwde taken vooraf besproken, uitgevoerd en na besproken.
Als je de voorgaande 4 taken van de begeleider hebt afgerond kun je aan de slag als begeleider. Voor de werkzaamheden die je dan doet, wordt je in deze badge beoordeeld.
Als begeleider ben je een assistent van een activiteiten organisator. Deze leidinggevende geeft jou taken, opdrachten en aanwijzingen. Jij bent verantwoordelijk voor de uitvoering van de taak en het goed verlopen van de aan jou opgedragen werkzaamheden. Je geeft aanwijzingen aan de deelnemers die jou zijn toevertrouwd. Als je niet weet wat je precies moet doen of zich problemen voordoen, vraag je om toelichting, begeleiding of hulp bij jouw leidinggevende
Tasks
Issued by organiser or scanning QR code
Je hebt evenementen begeleid.
Je hebt de 3 volgende taken met succes volbracht:
1. Je bent een rolmodel op het terrein van sociale en fysieke veiligheid op, in en rond het water.
2. Je biedt de deelnemers structuur en schept daarmee duidelijkheid gedurende jouw begeleiding. Je zorgt dat jouw taakonderdeel goed verloopt en draagt zo goed mogelijk bij aan het slagen van het evenement. Je laat activiteiten vlot verlopen en zorgt dat de deelnemers plezier hebben in wat hen wordt aangeboden. Je stemt af met anderen die voorafgaande of aansluitende taken hebben.
3. Je voert jouw taak, opdrachten en aanwijzingen die je krijgt van jouw leidinggevende, zodanig uit dat de deelnemer leert en plezier heeft in wat hij/zij doet en dat het gehele evenement een succes wordt .