Apie
Voor het zwem-ABC is een kind onder de 5 meestal te jong. Ze kunnen het motorisch en qua kracht nog niet aan. Helaas verdrinken er veel kinderen juist in de leeftijd daarvoor. Alle reden dus om daar wat aan te doen, zeker als een kind van water houdt.
Dit kan echter niet via het KNZB instructeurs diploma dat zich richt op elementair zwemmen (voortraject en hoofdtraject). Als je echter het KNZB instructeurs diploma 2 hebt of er mee bezig bent, verzorgen wij de Fibby specialisatie op hetzelfde niveau 2. Je krijgt daarvoor een certificaat van ExpeditieRED dat aan dezelfde kwaliteit voldoet als het KNZB- instructeursdiploma.
In deze specialisatie leer je om jonge kinderen zelfredzaam te maken in het water. Jullie leren deze 2-4 jaar jonge kinderen:
- niet bang zijn in het water,
- watervrij zijn,
- watertrappen,
- balans te houden door armen en benen op elkaar afgestemd te gebruiken
- zich voort te bewegen,
- niet in paniek raken als ze in het water vallen
- en op de kant kunnen komen wanneer dat nodig is.
De Fibby is daarbij een goedgekeurd hulpmiddel dat grote voordelen heeft boven andere hulpmiddelen als bandjes, kurkjes en zwemvestjes.
De Fibby zorgt dat een kind armen en benen vrij kan bewegen. Zonder de zwemslagen te beheersen, gaat een kind dat kan lopen, trappelen en balans zoeken met het lichaam. Het kind gebruikt daar voor benen en armen. Als ze dat beheersen, is de volgende stap zich met handen en voeten voort bewegen met bijvoorbeeld een hondjes slag of iets anders, dat ze zelf hebben verzonnen. Eerst met Fibby en na voldoende oefenen ook zonder Fibby. Daarmee zijn ze veel veiliger in het water en veel beter op het diploma zwemmen voorbereid.
Op deze jonge leeftijd leren kinderen vooral door nadoen, iets uitproberen en spelen. Je kan dus heel anders les geven dan bij diploma zwemmen gebruikelijk is.
Ook kan je bij deze leeftijd ouders met hun kind met Fibby zelf laten oefenen. Dat is quality time voor ouders die dat leuk vinden. Het voorkomt ook veel gedoe omdat het kind zich met een ouder in de regel veiliger voelt.
Wij leren je:
- Wat je met een Fibby allemaal kan,
- Welke spelletjes ouders kunnen doen,
- Wat ouders voor kunnen doen en uitlokken,
- Hoe je ouder en kind positief begeleidt.
Voor deze specialisatie voor je een Fibby-opdracht uit. Deze opdracht is gelijk aan opdracht 2.1.3. Je bereidt 3 lessen voor, voert ze uit en evalueert de lessen zelf en met jouw praktijkbegeleider. Je gebruikt hiervoor de formulieren van 2.1.3. Je uploadt deze formulieren, zodat ze kunnen worden beoordeeld door degene die de specialisatie verzorgd. Na voldoende beoordeling krijg je de badge 'Fibby buddy'.