Elk jaar komen zo'n 400.000 mensen naar Nederland vanuit andere landen. Als je in Nederland aankomt, zie je meteen: "Wow, Nederland heeft veel water!". Veel mensen zwemmen of vermaken zich op het water. Elke stad of groot dorp heeft een zwembad. Voor Nederlanders is dat normaal en vanzelfsprekend. Bijna alle kinderen leren zwemmen vanaf de basisschoolleeftijd, en 90% heeft een zwemdiploma. Op warme dagen gaan veel mensen naar zee, meren, of grachten. Het lijkt veilig en leuk.
Migranten komen vaak uit landen waar schoon water moeilijk te vinden. In de regel zijn in hun land van herkomst weinig zwemscholen. Sommigen hebben enge dingen meegemaakt op het water tijdens hun reis naar Nederland.
Maar ook als je niet wilt zwemmen, kan je per ongeluk in het water belanden. Het is dan handig om te weten wat je moet doen en hoe je risico's kunt vermijden en jezelf kan reden uit het water..
In Nederland is leren zwemmen bijna verplicht. Als je hier wil inburgeren, moet je ook leren zwemmen.
Maar er doemen allerlei vragen op:
Waar kan ik leren zwemmen?
Kan ik zwemles krijgen als ik weinig geld heb?
Houdt de zweminstructeur rekening met mijn achtergrond?
Begrijp ik de instructeur als ik geen Nederlands spreek?
Zijn er instructeurs die mijn taal spreken? Kan ik omgaan met deelnemers die een andere taal spreken?
Maakt het uit als ik ouder ben dan Nederlandse kinderen?
Wordt er apart lesgegeven aan jongens en meisjes?
Mag ik andere kleding dragen dan een zwembroek of badpak?
Zijn er lesuren voor jongeren ouder dan 12 jaar?
De Nederlandse zwempraktijk sluit vaak niet goed aan bij de behoeften van migranten.
Daarom zijn jongeren uit andere culturen die van zwemmen houden erg belangrijk:
Je kunt andere migranten laten zien hoe belangrijk het is om te leren zwemmen en hen aanmoedigen om te beginnen.
Je kunt helpen bij het vinden van de juiste wegen en aanmelden voor zwemlessen.
Je kunt de gevaren van water laten zien en anderen bewust maken van de risico's.
Extra hulp is nodig bij het zwembad voor communicatie en uitleg.
Omdat je de cultuur en gewoonten begrijpt, kun je anderen succesvol begeleiden bij het leren zwemmen.
Je kunt helpen bij de communicatie tussen instructeur en de groep.
Je kunt een rol spelen in het bij elkaar houden van de groep.
Je kunt mensen helpen bij hun inburgering door bekend te raken met de Nederlandse (zwem)cultuur
en omgangsvormen.
Lijkt je dit wat, dan kan je binnen de Maatschappelijke Diensttijd (andere) migranten begeleiden met het weg wijs maken in de risico’s en gevaren van water en hen vertrouwd maken met de Nederlandse zwemcultuur. Je leert zelf ook beter zwemmen.
Je krijgt ongeveer 40 uur opleiding en doet zelf zwemervaring op. Daarna werk je samen met ExpeditieRED en met andere migranten. De opleiding is gericht op het uitvoeren van een 5 taken. Een taak heeft één of meer activiteiten, waarvoor je per activiteit een badge krijgt. . Zo leer je stap voor stap.
In de laatste taak ga je 40 uur in de praktijk met andere migranten aan de slag. Meestal in workshops. Daar leer je hen over watergevaren en de Nederlandse zwemcultuur. Andere taken zijn ook mogelijk. Zoals voorlichting geven, migranten werven of vertaalwerk doen. Als je de playlist hebt afgewerkt krijg je een playlist badge en een certificaat.
MDT staat voor maatschappelijke diensttijd. Als je tussen de 12 en 30 jaar bent, kan je meedoen. Als je een maatschappelijke diensttijd doet, doe je iets nuttigs als vrijwilliger voor de maatschappij. Je voert de met jou afgesproken werkzaamheden uit en wordt daar voor opgeleid. Zo maak je niet alleen jezelf, maar ook de maatschappij een stuk sterker.
Je kan een MDT traject doen bij ExpeditieRED. Je leert in dit project:
Dat plezier hebben op en in het water voorop staat.
Hoe je kinderen en anderen waterveilig kunt maken en kunt leren zwemmen.
Hoe je risico’s en gevaren kunt inschatten en daar rekening mee kan houden.
Hoe je mensen helpt en redt als er iets mis gaat.
Er zijn een aantal dingen die je moet weten om mee te kunnen doen:
Je bent tussen de 12 en 30 jaar.
Je beschikt over het A-diploma om taken aan het water te kunnen doen.
We leiden je ongeveer 40 uur op voor wat je gaat doen.
Je werkt in een vereniging of voor ExpeditieRED 40 uur.
Dus je maakt 80 uur en daarvoor heb je 6 maanden de tijd.
Je doet mee aan het onderzoek ten behoeve van MDT. Aan het begin en het einde vul je een vragenlijst in. Meer informatie over het landelijke onderzoek vind je hier.
Uitleg leerplatform en open badges!
🏆 Hoe werkt ons leerplatform: je logt in met je persoonlijke mailadres en maakt een wachtwoord aan. Als je dat hebt gedaan krijg je een mail van Badgecraft, waarin jouw aanmelding wordt bevestigd!
🚀 Onze projectleider benadert jou en spreekt met je af wat je wil en kan doen. Dat zijn activiteiten die staan beschreven in een playlist. In dit geval de playlist 'instructeur', waarin alle mogelijke activiteiten zijn opgenomen. Je voert alle dingen uit die we met je hebben afgesproken. 'Daarbij word je begeleid. Met het uitvoeren van een activiteit verdien je een Open Badge.
🌐 Een Open Badge is een digitaal certificaat dat jouw prestaties en vaardigheden beschrijft en erkent. Je kunt deze badges verdienen, verzamelen en delen met iedereen die je wil. Ontdek de verscheidenheid aan digitale badges die je kunt verdienen bij ExpeditieRED. Van levensreddende vaardigheden tot maatschappelijke betrokkenheid!
🤔Badge Wallet App: De Badge Wallet App is Jouw Digitale Trofeeënkast op je mobiel, waarin alle verdiende badges zijn opgenomen! Je gebruikt dus de Badge wallet app om al je verdiende badges op één plek te bewaren. Zo heb je altijd jouw indrukwekkende prestaties binnen handbereik! Je kan badges verdienen bij ExpeditieRED, maar ook steeds meer werkgevers, scholen en sportorganisaties gaan er mee werken. De badges worden uitgegeven door 'organisator of door scannen van QR code via Badge Wallet app'. Het kan ook zijn dat je in de taak iets moet uploaden en dan staat er 'beoordeeld door: één activiteitenorganisator'. Per activiteit staat vermeld hoe je een badge krijgt. De badge wallet app moet je zelf downloaden via Play Store of via App Store
🏅 Zichtbaar voor de Wereld: In de Badge Wallet staan alle badges, die jij hebt verdiend. Je kan ze met trots aan anderen laten zien. Bijvoorbeeld op school, bij je werkgever, sportvereniging of vrienden. Badges zijn een herkenning en erkenning voor jouw ervaringen en prestaties. Jij bepaalt wie ze te zien krijgt en kan instellen voor wie je ze zichtbaar maakt.
Heb je deze badge verdiend? Dan ben je nu in staat om zelf te beoordelen of Maatschappelijke Dienst Tijd (MDT) iets voor jou is. Ontdek de mogelijkheden en beslis of je klaar bent voor een betekenisvol avontuur! 🌐🤔
Naloge
Naloga št.1
Izda organizator ali skeniranje QR kode
ExpeditieRED Gesprekstaak - Verdien Je Kennismaker badge!
Stap 1: 🤝 Plan een gesprek met de projectleider van ExpeditieRED.
Stap 2: 🗣️ Bespreek jouw interesse en ontdekkingen over MDT.
Stap 3: 🏅 Verdien de Kennismakers badge als bevestiging van jouw MDT-beoordelingsvaardigheden!
Badgecraft vodi spletno infrastrukturo za mesta in regije učenja in jo razvija skupaj z vodilnimi izobraževalnimi organizacijami. Evropski konzorcij razvija to platformo s pomočjo sofinanciranja programa Evropske unije Erasmus+. Kontaktirajte support@badgecraft.eu.