Über
Playlists
Registrierung
26

Instructeur Zwemmen

Mitmachen
ÜbersichtBadges

Instructeur Zwemmen

Mitmachen

Inhalt

Jouw vereniging en alle mensen die niet kunnen zwemmen, hebben je hard nodig. Heel veel activiteiten van verenigingen zijn afhankelijke van vrijwilligers. Als je van zwemmen houdt en zelf het ABC diploma hebt, kan je instructeur worden. Je leert mensen zwemmen en zorgt dat de deelnemers het zo leuk vinden dat ze blijven zwemmen. Blijven zwemmen is een groot probleem. Veel mensen houden van water of doen watersporten, maar ze houden het zwemmen niet bij. Daardoor lopen ze grote risico’s op vakantie in de buurt van water of als ze onverwacht in het water terecht komen.

Om instructeur te worden, moet je ouder zijn dan 16 jaar en kan je binnen ExpeditieRED een maatschappelijke diensttijd traject doen. Je wordt opgeleid tot instructeur 2. Je behaalt een officieel KNZB instructeursdiploma op MBO niveau 2 dat door NOC*NSF is goedgekeurd. Als je geen KNZB diploma haalt, krijg je een certificaat van ons. Wij hanteren dezelfde kwaliteitsnormen als de KNZB. Je leert vooral hoe je:
  • moet omgaan met groepen en met individuen in groepen.
  • een veilige omgeving creëert.
  • met plezier en op een leuke manier les kan geven.
  • technieken aanleert aan kinderen of volwassenen
  • lesprogramma’s uitvoert.
  • ervoor zorgt dat de deelnemers plezier en voldoening hebben met wat ze doen.
We doen dat op verschillende manieren met spel en andere uitdagingen om het voor kinderen leuker te maken of ouderen meer voldoening en vertrouwen te geven in het water.



Een maatschappelijk diensttijd traject loopt maximaal 6 maanden waarin je ca 40 uur lesgeeft in het bad. In totaal ben je 80 uur actief bezig in die 6 maanden.
Aan welke groep jij les geeft, hangt af van jouw keuze. Je kan lesgeven aan:
  • heel kleine kinderen samen met hun ouders.
  • kinderen van 5-9.
  • ouderen, die het zwemmen weer willen oppakken.
  • statushouders die niet hebben leren zwemmen.
Je wordt in je keuzes begeleid en dat geldt ook in het gehele traject erna. Wat je gaat doen, spreek je af met jouw coördinator van ExpeditieRED.



Natuurlijk werken we samen met jouw vereniging. Want het moet ook in hun straatje passen. Bij elke vereniging kijken we samen wat de vereniging nodig heeft en wil. We bekijken ook wie jou kan begeleiden in de vereniging en zorgen dat jij je op jouw plek voelt.
In aanvulling op het KNZB diploma elementair zwemmen (ABC diploma's voor kinderen van 5 en ouder) kan je ook via een additionele module worden opgeleid tot Fibby instructeur om kinderen tussen de 2-5 jaar in samenwerking met hun ouders zelfredzaam te maken in water. We gebruiken hierbij het hulpmiddel Fibby (https://fibby.org/ ). Je kan Fibby instructeur worden bij jouw vereniging, maar ook bij ExpeditieRED. In dat geval hoef je geen lid van een vereniging te zijn. Als Fibby instructeur:
  • werk je met kleine kinderen en hun ouders.
  • zorg je dat ouders en hun kinderen zich veilig voelen en plezier hebben in het water.
  • zorg je dat de les quality time wordt voor ouder en kind.



Om goed te kunnen samenwerken met verenigingen, is ExpeditieRED beperkt tot Zuidwest Nederland.
Als je geen lid bent van een vereniging en weinig zwemervaring hebt, kan je ook begeleider worden ( zie de aparte playlist voor begeleider). Voor jongeren die als vakantiebaantje in de zomer in een zwembad werken, is het ook mogelijk een cursus Toezichthouder Zwembaden te volgen.

Voor begeleider-1, trainer-2 en Toezichthouder zwembaden bestaan aparte opleidingsprogramma’s en werkzaamheden.

Deze playlist werkt als een handleiding
De KNZB werkt met Flowsparks als leeromgeving. In Flowsparks staan alle opdrachten per taak, die je moet maken. Maar er staan geen presentaties of theorie in. Bij elke opdracht in Flowsparks staat wat je moet doen en waaraan dat moet voldoen.
In de playlist van ExpeditieRED:
  • vind je achtergronden en waarom iets belangrijk is;
  • worden zaken uitgelegd, die bij die taak spelen;
  • staat theorie, die je nodig hebt om te begrijpen wat je doet;
  • staat precies wat je in Flowsparks van de KNZB moet doen. Alle opdrachten staan in Flowsparks, maar zijn in de playlist vermeld;
  • alle presentaties van workshops, die je voor die taak moet volgen. De presentaties zijn zo gemaakt dat je ook zonder op de workshops aanwezig te zijn geweest, het verhaal kan volgen. De workshops zijn vooral gericht op hoe jij de inhoud van de presentatie kan gebruiken.

ExpeditieRED heeft de opleiding tot instructeur opgedeeld in een aantal taken. Elke taak bestaat uit een aantal activiteiten, die je moet doen en waarvoor je een badge krijgt. Bij elke taak zijn ook de activiteiten 'presentaties' en 'opdrachten' opgenomen en is er een activiteit die betrekking heeft op de beoordeling van de werkzaamheden, die jij als MDT'er in die taak hebt uitgevoerd.

De eerste taak is voldoen aan de instroomeisen, die de KNZB en ExpeditieRED stellen. Daarbij horen een aantal verplichte en niet verplichte activiteiten. ExpeditieRED stelt iets hogere eisen. We vinden dat je wat moet weten over MDT en dat je enige kennis van EHBO en van reddingen moet hebben.
De tweede taak is 'Geven van lessen'. Bij de KNZB is dat PVB 2.1 (proeve van bekwaamheid). Het geven van lessen is gericht op voortraject voor het ABC zwemmen en het ABC zwemmen. Fibby zwemmen is een niet verplichte extra activiteit. De derde taak is Gericht op 'het begeleiden bij het afnemen van vaardigheidstoetsen' (bij KNZB PVB 2.2). Elke instructeur moet de vooruitgang van de kinderen in zijn les kunnen vaststellen en daar actie op kunnen ondernemen. Hoe je dat doet, komt in deze taak aan de orde. De vierde taak is 'Het assisteren bij diplomazwemmen'. Het moment dat kinderen gaan afzwemmen voor een diploma wordt georganiseerd als evenement, dat goed moet verlopen en ook leuk moet zijn. (KNZB PVB 2.3).
Als je alle opdrachten hebt gemaakt en zijn goed gekeurd, krijg je jouw KNZB diploma instructeur 2.
ExpeditieRED heeft nog een vijfde taak, waarin je volgens het zelfde protocol als bij het KNZB examen wordt beoordeeld voor je MDT werkzaamheden. Wij vinden het erg belangrijk dat jouw MDT werkzaamheden aan hoge kwaliteitseisen voldoen en dat jij een goede instructeur wordt. Maar ook dat je er zelf wat aan hebt en kan laten zien aan iedereen die jij wil, dat jij een betere instructeur wordt. In deze eindbeoordeling is ook ruimte om op te nemen dat je meer hebt gedaan dan van een instructeur op niveau 2 kan worden verwacht. Bijvoorbeeld dat je al je lessen zelf maakt (een niveau 3 taak). Hieronder is dat allemaal in een figuur weergegeven en zie je waarvoor je badges verdient.



Aktivitäten zu Fertigstellung

Schließe die folgenden Aktivitäten ab und erhalte Open Badge, um deinen Playlist- Fortschritt zu fördern
Instructeur - Kennismaken met ons leerplatform en MDT
optional
2 Stunden
Vollständige Aktivität ansehen

Inhalt

Een belangrijk deel bij het geven van lessen is goed kunnen uitleggen wat kinderen moeten leren en hoe ze dat kunnen leren. Daarom moet je weten hoe een vaardigheid eruit ziet en welke oefeningen of spelletjes je daarvoor kan doen
Het begint met het voor traject van watergewenning en watervrij worden in ondiep water. Ze leren o.a. drijven, voortbewegen (stuwen), omgaan met ademhalen, zich oriënteren in het water en hoe ze in water kunnen overleven.
Als kinderen zichzelf drijvende kunnen houden gaat het door met het aanleren van de enkelvoudige rugslag en schoolslag . Kinderen leren daarna korte afstanden in het water te overbruggen met kleren aan en kunnen zich oriënteren in diep water. Ze leren in en uit dieper water komen, watertrappen en door een gat te zwemmen. De kinderen moeten enkele meters borstcrawl en rugcrawl kunnen zwemmen. Ca 95% van de kinderen behaalt een A-diploma.




Bij diploma B en C worden de eisen steeds een beetje zwaarder. De afstanden worden langer en de kinderen moeten het zwemmen dus ook langer kunnen volhouden. Helaas haalt maar ongeveer 75% diploma B en 35% diploma C. Dat is jammer want pas na C kan een kind zich veilig in een zwembad vermaken.
De meeste verenigingen hebben lesprogramma’s waarin alle vaardigheden systematisch worden aangeleerd. De laatste weken voor het diplomazwemmen worden alle diploma-eisen herhaald, zodat kinderen goed weten wat ze moeten doen tijdens het examen.
Het is dus belangrijk kinderen aan het zwemmen te houden tot ze alle diploma’s hebben. Diploma zwemmen kost ouders veel tijd en geld. Maar voor kinderen is het heel belangrijk dat ze:
  • het leuk vinden,
  • het gevoel krijgen dat ze zwemmen onder de knie krijgen en
  • niet staan kou te lijden op de kant.
Er ligt dus een belangrijke rol voor jou als instructeur. Hoe je watervaardigheden en zwemvaardigheden aanleert, leer je in enkele workshops met een theoretisch en een praktisch gedeelte in het water. Het is handig de theorie eerst thuis te lezen in de presentaties, zodat je ook vragen kan stellen tijdens de workshops.
De volgende workshops ga je doen:
  1. Biomechanica: Welke natuurkundige verschijnselen zijn belangrijk voor het leren zwemmen. Begrijpen wat je doet en waarom het zo werkt in het water.
  2. Voortraject van watergewenning en kennismaken met basisvaardigheden: wat moet een kind stap voor stap leren en hoe leer je dat aan?
  3. Hoofdtraject: wat moet je kunnen voor ABC diploma's: Wat moet een kind kunnen en hoe leer je de juiste technieken en vaardigheden stap voor stap aan?
Afhankelijk van de groep besteden we meer tijd in het water als dat nodig is.

Bij deze deeltaak hoort opdracht 2.1.3 uit Flowsparks waarin je 3 lessen geeft en evalueert en met een praktijkbegeleider bespreekt. Je gebruikt hiervoor de 3 formulieren, die bij deze opdracht in Flowsparks staan.

Erhalte einen Badge für diese Aktivität

ABC-Slagvaardig Erhalte diesen Badge

Deze badge krijg je als je weet hoe je zwemtechnieken aanleert en hoe je er voor zorgt dat de zwemconditie zodanig verbetert dat kinderen voldoen aan de diploma eisen. Het is jouw rol om te zorgen dat kinderen het leuk vinden, met plezier zwemmen en als groep goed functioneren.
Je leert de volgende zaken uit het KNZB- protocol voor de taak 'lesgeven'
2. Voert lessen uit.
De resultaten van deze deeltaak zijn:
• De les is in samenspraak met de verantwoordelijke instructeur afgestemd op de deelnemers.
3. Legt oefeningen uit
De resultaten van deze deeltaak zijn:
• De oefening wordt begrepen door de deelnemers.
• De deelnemers beleven en leren.
Je hebt het lesprogramma niet zelf gemaakt. Je krijgt het van anderen ( liefst een instructeur 3) en beoordeelt zelf wat je moet vragen en stelt voor wat je anders zou willen doen.
4. Achteraf evalueer je de les ook weer zelf en met je praktijkbegeleider ( zie vorige deeltaak).
Aufgaben
Aufgabe Nr. 1
Augestellt durch die Organisatoren oder mittels QR Code
Je bent in staat om kinderen te begeleiden en les te geven zodat zij hun ABC-diploma halen en de zwemtechnieken goed aanleren.
Aktivitäten: 25
Begonnen: 38
Absolvierte Playlists: 0
Zeit zur Vervollständigung: 7 Tage 12 Stunden 20 Minuten
Teilen:

Ausführende Organisation

ExpeditieRED
Badgecraft betreibt diese Plattform und entwickelt sie zusammen mit Organisationen aus dem Bildungsbereich. Das EU Programm ERASMUS+ hat eine Ko-Finanzierung für die Entwicklung der ersten Version dieser Plattform gewährt. Kontakt support@badgecraft.eu.
Plattform
Andere Sprache auswählen:
StartseiteMapAktivitätenPlaylists