Sobre
Playlist
Regístrate
29

Trainer Wedstrijdzwemmen

Participar
Panorama generalInsignias

Trainer Wedstrijdzwemmen

Participar

Contenido

Jouw vereniging en alle mensen die niet kunnen zwemmen, hebben je hard nodig. Heel veel activiteiten van verenigingen zijn afhankelijke van vrijwilligers. Als je van zwemmen houdt en zelf het ABC diploma hebt, kan je trainer worden. Je geeft training in één van de zwemsporten: wedstrijdzwemmen, waterpolo, lifesaving of vinzwemmen. Je leert kinderen, jongeren en volwassenen om technisch goed te zwemmen en hun sport serieus te bedrijven. Jij zorgt dat de deelnemers het zo leuk vinden dat ze blijven zwemmen. Dat 'blijven zwemmen' is een groot probleem. De waterverenigingen verliezen veel leden. Zowel kinderen, jongeren, als jongvolwassenen:
  • Als ze naar het middelbaar onderwijs gaan,
  • Naar hoger onderwijs overstappen,
  • Gaan werken,
  • Op het moment dat vrienden afhaken,
  • Kinderen krijgen,
  • Ontdekken dat ze niet meer beter worden,
  • Door anderen worden vooruit gestreefd.


Lang niet alle leden van een vereniging zijn primair op prestaties gericht. Ze komen bijvoorbeeld voor de gezelligheid, de contacten met gelijkgezinden, vrienden die ze bij de vereniging hebben gemaakt en de uitstapjes naar wedstrijden.
Een vereniging drijft op het kader, dat bereid is training te geven en andere taken te verrichten. Pro4sort vindt dat verenigingen daarom met name jonge leden een kans moeten bieden om een gediplomeerd trainer te worden.
Pro4sport leidt daarom veel verenigingsleden op tot KNZB- trainer 2 en maakt daarbij gebruik van het Sportakkoord en ons maatschappelijke diensttijd project, waardoor we de kosten voor verenigingen heel laag kunnen houden.
We gebruiken ons platform ExpeditieRED, dat we hebben gemaakt in het kader van ons maatschappelijke diensttijd project, om jullie bij de opleiding te ondersteunen.
Dat biedt enkele grote voordelen. Alle deelnemers krijgen voor de taken die ze hebben afgerond, een open badge. Een open badge is het bewijs wat je precies hebt gedaan binnen een bepaalde taak of een deel daarvan. De open badge kan je zelf gebruiken om aan anderen zoals de vereniging, vrienden en werkgevers te laten zien of bij sollicitaties aan te tonen wat jij als vrijwilliger allemaal hebt geleerd en als ervaring opgebouwd. Daarnaast motiveert het krijgen van open badges omdat je veel meer zelf de voortuitgang ziet in de cursus. De kwaliteit van de open badges is internationaal erkend door het Cities of Learning netwerk.
Natuurlijk krijg je ook een officieel KNZB-trainer diploma dat door NOC*NSF is erkent op niveau MBO 2 als je alle opdrachten in Flowsparks - de Elektronische leeromgeving van de KNZB- heb ingeleverd en de proeven van bekwaamheid hebt afgerond.
We zijn oorspronkelijk met open badges gaan werken omdat we de jongeren in ons maatschappelijke diensttijd project daarmee wilden ondersteunen,. Onze eerste ervaring met de open badges hebben ons doen besluiten om ze voor iedereen beschikbaar te stellen, die de bijbehorende taak heeft uitgevoerd.

De opleiding tot KNZB-trainer 2 doen we voor jongeren tussen 15-30 jaar in vorm van een maatschappelijke dienst tijd. Dat heeft grote voordelen omdat het dan voor verenigingen niets kost. De voorwaarde is wel dat jullie je aanmelden voor een MDT-traject. Een maatschappelijk diensttijd traject loopt maximaal 6 maanden. In die periode geef je ca 45 uur training in het bad en daarnaast word je 35 uur opgeleid tot trainer. In totaal ben je 80 uur actief bezig in die 6 maanden. Als je bij de vereniging al aan het bad staat, betekent dat voor een jongere geen extra werk. De enige verplichting is dat je twee MDT enquêtes invult van 3 minuten werk.
Je wordt gedurende het gehele traject begeleid door Pro4Sport.
De opleiding tot trainer 2 bij de KNZB is grotendeels hetzelfde voor wedstrijdzwemmen en waterpolo, maar ook voor life saving van Reddingsbrigade Nederland en vinzwemmen van NOB. Daarom kan je dat stuk dat voor elke opleiding verschilt, ook apart volgen via ExpeditieRED. Wat je gaat doen, spreek je af met jouw coördinator van ExpeditieRED.


Natuurlijk werken we samen met jouw vereniging. Want je moet bijvoorbeeld een praktijkbegeleider op de vereniging hebben die jouw begeleid. Maar ook dat kunnen wij voor onze rekening nemen. Bij elke vereniging kijken we samen wat de vereniging wil en spreken we samen met jou af hoe we dit gehele traject tot een goed einde brengen.



Hieronder staat een overzicht van alle taken van een trainer 2. Per taak staat aangegeven welke activiteiten bij die taak horen. Aan de rechterkant kan je zien hoeveel en welke badges je kan verdienen door die activiteiten uit te voeren en af te ronden.
Op het eind krijg je een master badge als je alle vorige badges hebt behaald.
Leerpad Trainer wedstrijdzwemmen


Actividades a realizar

Complete las siguientes actividades, gane insignias y verá el progreso de su lista de reproducción actualizada
Trainer - Taak 1.1 - Kennismaken met ons leerplatform en MDT
Opcional
2 horas
Ver actividad completa

Contenido

In deze activiteit doe je de volgende workshops:
  • Hoe ga je om met sporters en hoe begeleid je hen?
  • Hoe verzorg je een training op basis van een aangereikt trainingsprogramma?
  • Welke opdrachten en aanwijzingen over zwemtechniek geef je?
  • Hoe voer je een trainingsprogramma uit en bereid je je hier op voor?
  • Hoe evalueer je hoe het is gegaan.

De workshops zijn gericht op de uitvoering van een les volgens het opgedragen trainingsprogramma en het goed en ordelijk laten verlopen van een training.
Je brengt het geleerde uit de workshops in de praktijk onder leiding van een praktijk begeleider. Je krijgt een aantal trainingsprogramma’s van de praktijkbegeleider, die je uitvoert. De uitvoering bespreek je daarna samen en je kijkt wat goed is gegaan en wat je anders of beter kan doen.
De inhoudelijke kennis richt zich vooral op het aanleren en inslijten van de juiste technieken en de wijze waarop je sporters begeleidt. Je leert hoe je jouw trainingen organiseert en je leert trainingsprogramma’s uit te voeren en aan te passen aan jouw groep op een manier dat de doelgroep in een veilige omgeving leert en plezier heeft.

Voor het uitvoeren van deze taak is het erg belangrijk dat je:
  • kan luisteren,
  • de sporters begrijpt,
  • rekening houdt met wat zij inbrengen.
Ook moet de begeleiding afgestemd zijn op de doelgroep waartoe de sporters behoren. Per leeftijd en per ervaringsniveau zijn de trainingen verschillend. Je leert wat je kan doen als kinderen hun dag niet hebben, bijvoorbeeld vlak voor hun verjaardag of Sinterklaas.

Belangrijk is dat de sporters je vertrouwen en dat zij je als positieve trainer zien, die orde houdt en structuur biedt, maar ook ruimte geeft om zichzelf te zijn. Je kent verschillende manieren om de doelgroep te laten leren. Een voorwaarde hiervoor is een veilige omgeving. Daarbij gaat het niet alleen om hygiëne, de juiste kleding en de omgang met materialen maar ook om sociale veiligheid. Pesten, negeren en andere sporters bedreigen, kan niet. Van jou wordt verwacht dat je er tegen op treedt als het zich voordoet. Je brengt jouw leidinggevende op de hoogte van wat je hebt meegemaakt.


Consigue la insignia de actividad

WaterTrainingsLeider Consigue esta insignia

Als je deze badge hebt behaald, ben je in staat om training te geven aan een jou toegewezen groep. Je zorgt ervoor dat de training in een veilige en prettige omgeving plaatsvindt en dat de sfeer goed is. Je kunt de sporters beoordelen en inschatten hoe de groep functioneert. Je voert het trainingsprogramma uit en geeft de juiste opdrachten en aanwijzingen. Achteraf evalueer je hoe de training is gegaan en wat je de volgende keer anders of beter kan doen.

Tareas
Tarea no.1
Emitido por el organizador o escaneando el código QR
Aan de taak ‘begeleiden bij trainingen’ is voldaan als het bij de deeltaken aangegeven resultaat is behaald.

Binnen deze taak voer je de volgende taakonderdelen uit:
1. Begeleidt sporters bij trainingen
De resultaten van deze deeltaak zijn:
De begeleiding sluit aan bij de sporters.
De begeleiding ondersteunt een positief leerklimaat.
De sociale en fysieke veiligheid is geborgd.
2. Voert trainingen uit
De resultaten van deze deeltaak zijn:
De training is in samenspraak met de trainer-coach afgestemd op de sporters.
3. Legt techniek en trainingsvormen uit
De resultaten van deze deeltaak zijn:
De oefening wordt begrepen door de sporters.
De sporters beleven en leren.
4. Evalueert trainingen en reflecteert op eigen handelen
De resultaten van deze deeltaak zijn:
De evaluatie is gericht op het proces en resultaat van de training.
De zelfreflectie leidt tot inzicht in de eigen bekwaamheden en
ontwikkelpunten bij het begeleiden van lessen

Of je je taak goed hebt gedaan, wordt beoordeeld aan de hand van de aandachtspunten. Ze staan in het protocol onder 2.8 en 2.11 vermeld.

Actividades: 28
Iniciado: 5
Lista de reproducción completada: 0
Tiempo para completar: 8 días 1 hora 30 minutos
Compartir:

Organizadores

ExpeditieRED
Badgecraft alberga esta plataforma y la desarrolla junto con organizaciones líderes educativas. El consorcio Europeo desarrolla esta plataforma con la cofinanciación del programa Erasmus+ de la Unión Europea.
Plataforma
Cambiar a otro idioma:
InicioMapaActividadesPlaylist