Lisätiedot
Soittolistat
Rekisteröidy
26

Instructeur Zwemmen

Liity
YleiskatsausOsaamismerkit

Instructeur Zwemmen

Liity

Lisätiedot

Jouw vereniging en alle mensen die niet kunnen zwemmen, hebben je hard nodig. Heel veel activiteiten van verenigingen zijn afhankelijke van vrijwilligers. Als je van zwemmen houdt en zelf het ABC diploma hebt, kan je instructeur worden. Je leert mensen zwemmen en zorgt dat de deelnemers het zo leuk vinden dat ze blijven zwemmen. Blijven zwemmen is een groot probleem. Veel mensen houden van water of doen watersporten, maar ze houden het zwemmen niet bij. Daardoor lopen ze grote risico’s op vakantie in de buurt van water of als ze onverwacht in het water terecht komen.

Om instructeur te worden, moet je ouder zijn dan 16 jaar en kan je binnen ExpeditieRED een maatschappelijke diensttijd traject doen. Je wordt opgeleid tot instructeur 2. Je behaalt een officieel KNZB instructeursdiploma op MBO niveau 2 dat door NOC*NSF is goedgekeurd. Als je geen KNZB diploma haalt, krijg je een certificaat van ons. Wij hanteren dezelfde kwaliteitsnormen als de KNZB. Je leert vooral hoe je:
  • moet omgaan met groepen en met individuen in groepen.
  • een veilige omgeving creëert.
  • met plezier en op een leuke manier les kan geven.
  • technieken aanleert aan kinderen of volwassenen
  • lesprogramma’s uitvoert.
  • ervoor zorgt dat de deelnemers plezier en voldoening hebben met wat ze doen.
We doen dat op verschillende manieren met spel en andere uitdagingen om het voor kinderen leuker te maken of ouderen meer voldoening en vertrouwen te geven in het water.



Een maatschappelijk diensttijd traject loopt maximaal 6 maanden waarin je ca 40 uur lesgeeft in het bad. In totaal ben je 80 uur actief bezig in die 6 maanden.
Aan welke groep jij les geeft, hangt af van jouw keuze. Je kan lesgeven aan:
  • heel kleine kinderen samen met hun ouders.
  • kinderen van 5-9.
  • ouderen, die het zwemmen weer willen oppakken.
  • statushouders die niet hebben leren zwemmen.
Je wordt in je keuzes begeleid en dat geldt ook in het gehele traject erna. Wat je gaat doen, spreek je af met jouw coördinator van ExpeditieRED.



Natuurlijk werken we samen met jouw vereniging. Want het moet ook in hun straatje passen. Bij elke vereniging kijken we samen wat de vereniging nodig heeft en wil. We bekijken ook wie jou kan begeleiden in de vereniging en zorgen dat jij je op jouw plek voelt.
In aanvulling op het KNZB diploma elementair zwemmen (ABC diploma's voor kinderen van 5 en ouder) kan je ook via een additionele module worden opgeleid tot Fibby instructeur om kinderen tussen de 2-5 jaar in samenwerking met hun ouders zelfredzaam te maken in water. We gebruiken hierbij het hulpmiddel Fibby (https://fibby.org/ ). Je kan Fibby instructeur worden bij jouw vereniging, maar ook bij ExpeditieRED. In dat geval hoef je geen lid van een vereniging te zijn. Als Fibby instructeur:
  • werk je met kleine kinderen en hun ouders.
  • zorg je dat ouders en hun kinderen zich veilig voelen en plezier hebben in het water.
  • zorg je dat de les quality time wordt voor ouder en kind.



Om goed te kunnen samenwerken met verenigingen, is ExpeditieRED beperkt tot Zuidwest Nederland.
Als je geen lid bent van een vereniging en weinig zwemervaring hebt, kan je ook begeleider worden ( zie de aparte playlist voor begeleider). Voor jongeren die als vakantiebaantje in de zomer in een zwembad werken, is het ook mogelijk een cursus Toezichthouder Zwembaden te volgen.

Voor begeleider-1, trainer-2 en Toezichthouder zwembaden bestaan aparte opleidingsprogramma’s en werkzaamheden.

Deze playlist werkt als een handleiding
De KNZB werkt met Flowsparks als leeromgeving. In Flowsparks staan alle opdrachten per taak, die je moet maken. Maar er staan geen presentaties of theorie in. Bij elke opdracht in Flowsparks staat wat je moet doen en waaraan dat moet voldoen.
In de playlist van ExpeditieRED:
  • vind je achtergronden en waarom iets belangrijk is;
  • worden zaken uitgelegd, die bij die taak spelen;
  • staat theorie, die je nodig hebt om te begrijpen wat je doet;
  • staat precies wat je in Flowsparks van de KNZB moet doen. Alle opdrachten staan in Flowsparks, maar zijn in de playlist vermeld;
  • alle presentaties van workshops, die je voor die taak moet volgen. De presentaties zijn zo gemaakt dat je ook zonder op de workshops aanwezig te zijn geweest, het verhaal kan volgen. De workshops zijn vooral gericht op hoe jij de inhoud van de presentatie kan gebruiken.

ExpeditieRED heeft de opleiding tot instructeur opgedeeld in een aantal taken. Elke taak bestaat uit een aantal activiteiten, die je moet doen en waarvoor je een badge krijgt. Bij elke taak zijn ook de activiteiten 'presentaties' en 'opdrachten' opgenomen en is er een activiteit die betrekking heeft op de beoordeling van de werkzaamheden, die jij als MDT'er in die taak hebt uitgevoerd.

De eerste taak is voldoen aan de instroomeisen, die de KNZB en ExpeditieRED stellen. Daarbij horen een aantal verplichte en niet verplichte activiteiten. ExpeditieRED stelt iets hogere eisen. We vinden dat je wat moet weten over MDT en dat je enige kennis van EHBO en van reddingen moet hebben.
De tweede taak is 'Geven van lessen'. Bij de KNZB is dat PVB 2.1 (proeve van bekwaamheid). Het geven van lessen is gericht op voortraject voor het ABC zwemmen en het ABC zwemmen. Fibby zwemmen is een niet verplichte extra activiteit. De derde taak is Gericht op 'het begeleiden bij het afnemen van vaardigheidstoetsen' (bij KNZB PVB 2.2). Elke instructeur moet de vooruitgang van de kinderen in zijn les kunnen vaststellen en daar actie op kunnen ondernemen. Hoe je dat doet, komt in deze taak aan de orde. De vierde taak is 'Het assisteren bij diplomazwemmen'. Het moment dat kinderen gaan afzwemmen voor een diploma wordt georganiseerd als evenement, dat goed moet verlopen en ook leuk moet zijn. (KNZB PVB 2.3).
Als je alle opdrachten hebt gemaakt en zijn goed gekeurd, krijg je jouw KNZB diploma instructeur 2.
ExpeditieRED heeft nog een vijfde taak, waarin je volgens het zelfde protocol als bij het KNZB examen wordt beoordeeld voor je MDT werkzaamheden. Wij vinden het erg belangrijk dat jouw MDT werkzaamheden aan hoge kwaliteitseisen voldoen en dat jij een goede instructeur wordt. Maar ook dat je er zelf wat aan hebt en kan laten zien aan iedereen die jij wil, dat jij een betere instructeur wordt. In deze eindbeoordeling is ook ruimte om op te nemen dat je meer hebt gedaan dan van een instructeur op niveau 2 kan worden verwacht. Bijvoorbeeld dat je al je lessen zelf maakt (een niveau 3 taak). Hieronder is dat allemaal in een figuur weergegeven en zie je waarvoor je badges verdient.



Suoritettavat aktiviteetit

Suorita seuraavat toimet, ansaitse merkkejä ja näet soittolistan edistymisen päivitettynä
Instructeur - Kennismaken met ons leerplatform en MDT
Vapaavalintainen
2 tuntia
Näytä koko aktiviteetti

Lisätiedot

Als je op het eind van jouw MDT traject bent gekomen, rond je alles zakelijk en in goed overleg met de projectleider van ExpeditieRED af.
Er volgt een evaluatie gesprek, waarin we terugkijken op alle punten die in alle beoordelingsprotocollen voor instructeur-2 aan de orde zijn geweest. We kijken waar jij staat op de route van startbekwame instructeur naar vakman of -vrouw.:
  • Wat jouw ervaring is,
  • Wat je hebt geleerd en
  • Hoe je het hebt gevonden.
  • Wat doe je extra buiten de taken van een instructeur 2
Daarvan maken we samen een verslag dat we opnemen in de ExpeditieRED badge die je krijgt voor jouw totale MDT stage. Dan krijg je ook een certificaat als bewijs.

Daarnaast evalueren we het gehele traject. We vragen je:
  • Wat goed is gegaan,
  • Wat niet,
  • Wat wij beter hadden kunnen doen.
Elk idee en elk voorstel is welkom. We gebruiken het laatste verslag om onszelf te verbeteren en gebruiken de geanonimiseerde gegevens voor de verslaglegging aan de subsidiegever. Ook kan jij verzoeken jouw verslag over jouw MDT bij ExpeditieRED bij het jongerenpanel van ExpeditieRED neer te leggen. Jouw rest alleen nog het invullen van de MDT-eind enquête, die door de landelijke MDT organisatie verplicht is voor alle MDT'ers die klaar zijn.


Hanki aktiviteetti-merkki

ZwembadMeester in Veel Hanki tämä merkki

De badge krijg je voor jouw evaluatie van jouw MDT tijd en de rol van ExpeditieRED daarin.
Tehtävät
Tehtävä nro.1
Issued by organiser or scanning QR code
Je hebt nu 80 uur MDT werkzaamheden verricht en wordt nu beoordeeld aan de hand van hetzelfde protocol als bij taak 2 'Lesgeven' Binnen deze taak lesgeven heb je de volgende taakonderdelen uitgevoerd. Per onderdeel staat eerst het resultaat vermeld:
1. Begeleidt sporters bij lessen.
De resultaten van deze deeltaak zijn:
  • De begeleiding sluit aan bij de sporters.
  • De begeleiding ondersteunt een positief leerklimaat.
  • De sociale en fysieke veiligheid is geborgd.
Aandachtspunten daarbij zijn:
  • Stemt de manier van omgang af op de deelnemers.
  • Gebruikt heldere en begrijpelijke taal naar de deelnemers.
  • Motiveert, stimuleert en enthousiasmeert de deelnemers.
  • Informeert over sportrelevante zaken als sportkleding, -schoeisel en materiaal.
  • Bewaakt (en ziet toe op) de veiligheid en handelt in geval van een noodsituatie (ongeluk).
  • Gaat vertrouwelijk om met persoonlijke informatie conform de richtlijnen.

2. Voert lessen uit.
De resultaten van deze deeltaak zijn:
De les is in samenspraak met de verantwoordelijke instructeur afgestemd op de deelnemers.
Aandachtspunten daarbij zijn:
  • Voert de lesvoorbereiding uit en/of volgt de aanwijzingen van de verantwoordelijke instructeur op.
  • Zorgt dat de materialen en hulpmiddelen beschikbaar zijn.
  • Zorgt dat de les is afgestemd op de sporters in overleg met de verantwoordelijke instructeur.
  • Overlegt met de verantwoordelijke instructeur.
  • Draagt bij aan het bereiken van het doel van de les.

3. Legt oefeningen uit
De resultaten van deze deeltaak zijn:
  • De oefening wordt begrepen door de deelnemers.
  • De deelnemers beleven en leren.
Aandachtspunten daarbij zijn:
  • Kiest een positie afgestemd op de oefening.
  • Maakt zichzelf verstaanbaar.
  • Stemt de uitleg af op de sporters.
  • Doet oefeningen op correcte wijze voor of gebruikt een goed voorbeeld.
  • Past indien nodig een oefening aan op de sporters en/of de omstandigheden.
  • Geeft aanwijzingen aan de sporters in relatie tot het doel van de oefening.
  • Controleert of de sporters de opdrachten begrijpen.

4. Evalueert lessen en reflecteert op eigen handelen
De resultaten van deze deeltaak zijn:
  • De evaluatie is gericht op het proces en resultaat van de les.
  • De zelfreflectie leidt tot inzicht in de eigen bekwaamheden en ontwikkelpunten bij het begeleiden van lessen.
Aandachtspunten daarbij zijn:
  • Participeert in de evaluatie gericht op het doel en het proces.
  • Houdt zich aan de beroepscode.
  • Vraagt hulp, bevestiging en feedback.
  • Reflecteert op eigen handelen.

Of je je taak goed hebt gedaan, wordt beoordeeld aan de hand van de aandachtspunten, die bij elk taakonderdeel staan vermeld.
Daarnaast evalueren we wat je extra hebt gedaan rond 'Lesgeven' en beschrijven dat in deze badge om te laten zien hoe ver jij onderweg bent van start bekwame instructeur naar vakman of -vrouw.

Het tweede onderdeel is een evaluatie van jouw MDT-ervaringen. het verslag hiervan wordt vastgelegd.

Als beide zijn afgerond krijg je deze badge en een certificaat.

Aktiviteetit: 25
Alkoi: 38
Soittolista suoritettu: 1
Suoritusaika: 7 päivää 12 tuntia 20 minuuttia
Jaa:

Järjestäjät

ExpeditieRED
Badgecraft isännöi tätä alustaa ja kehittää sitä yhdessä johtavien koulutusorganisaatioiden kanssa. Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelmasta myönnettiin osarahoitusta tämän foorumin ensimmäisen version rakentamiseen. Ota yhteyttä support@badgecraft.eu.
Alusta
Vaihda toiseen kieleen:
EtusivuKarttaAktiviteetitSoittolistat