About
Playlists
Sign up
18

ZRZ - Toezichthouder zwembaden

Join
OverviewБэйджы

ZRZ - Toezichthouder zwembaden

Join

Content

Zou jij als (vakantie)werk in een zwembad willen werken?
In het zwembad bestaan strikte regels voor het toezichthouden. Dat is ook logisch want elk verdrinkingsincident is er één teveel. Maar er kunnen zich ook vele minder ernstige incidenten voordoen zoals uitglijden, kramp in het water, ballen tegen het hoofd. Daarom eisen steeds meer organisaties die een zwembad beheren dat hun medewerkers beschikken over het diploma Zwemmend Redden voor Zwembaden (ZRZ). Pas met dit diploma kan je toezichthouden in een zwembad. Per 1 januari 2024 zijn in een nieuwe omgevingswet de eisen aan het toezicht verscherpt en is de zorgplicht van zwembad-medewerkers uitgebreid.

Waarom wordt het diploma Zwemmend Redden voor Zwembaden belangrijk voor elke vereniging?
Verhuurders zullen de komende jaren hun zaken nog meer op orde moeten hebben en zullen hogere eisen stellen aan het toezicht door verenigingen, die het bad afhuren. Heel veel verenigingen hebben echter niemand die over het ZRZ-diploma en /of EHBO diploma beschikt. Verenigingen hebben in de regel geen eigen toezichthouders tijdens de trainingsuren. Verenigingen zullen de komende jaren steeds meer zelf toezicht en zorg voor preventie en veilig gedrag moeten organiseren. Daarbij ligt het voor de hand dat er een beroep wordt gedaan op jonge sportende leden. Daarom hebben wij in ons KNZB opleidingsplan ZRZ ook opgenomen als mogelijke keuze.

Jongeren zetten zich in voor de vereniging
Jongeren kunnen zo bijdragen aan een hechte en levenskrachtige vereniging. Je hebt er jouw vrienden, maakt gezellige uitstapjes naar wedstrijden, ziet elkaar ook geregeld buiten het zwemmen en wil graag dat anderen blijven zwemmen net zoals jezelf. Plezier, uitdaging, ergens beter in worden, samen iets doen zijn en gezelligheid en een eigen verenigingscultuur zijn belangrijke redenen om te blijven sporten in jouw vrije tijd.
Een vereniging staat of valt met leden die ook bereid zijn iets voor de vereniging terug te doen als official, instructeur, trainer of begeleider bij trainingen, wedstrijden en evenementen. En daar komt de komende jaren de toezichthoudende taak bij! Je kan in die andere rollen gebruik maken van andere talenten en vaardigheden.

Voor jongeren is er nog een belangrijk motief om ZRZ-diploma op zak te willen hebben. Als waterliefhebber hebben ze daarmee een grotere kans op vakantie werk en een bijbaantje in zwembaden. Maak van jouw hobby werk!

Wat zijn de eisen om aan een ZRZ-diploma te mogen beginnen?
Jij kan zo’n diploma halen als je:
  • Het ABC diploma hebt
  • Over een VOG beschikt
  • Aan de eisen van de zwemtest voldoet. Voor actieve zwemmers is dat geen probleem.
  • Actief lid bent bij de zwemvereniging of op een andere manier in het zwembad actief bent.
Hoewel een EHBO diploma niet verplicht is, is het wel een goede aanvulling op het ZRZ diploma. Wij raden je dan ook aan in elk geval iets aan EHBO of levensreddend handelen te doen.

De opleiding duurt ca 35 uur en de opleiding vindt meestal in Dordrecht plaats in 3 dagen of in ca 6 dagdelen bij de Reddingsbrigade. Je moet theorie en praktijk lessen volgen en een opdracht maken en (praktijk)examen doen.


Wil je daarnaast ook EHBO doen, dan kan dat ook. Je moet er op rekenen dat je naast ca 20 uur theorie ook 4 dagdelen praktijk doet.



Leerpad ZRZ - Toezichthouder zwembaden


Activities to complete

Complete the following activities, earn badges and you will see your playlist progress updated
ZRZ - Taak 1.1- Kennismaken met ons leerplatform en MDT
Mandatory
2 hours
View full activity

Content

Inschrijven voor het platform
De eerste stap die je zet als je bij Pro4sport in samenwerking met de Dordtse Reddingsbrigade een opleiding volgt, is je aanmelden via het inschrijfformulier.
Het handigste is een mailadres te gebruiken, wat je vaak gebruikt en niet van een werkgever of school is. Pas als je bent ingeschreven, krijg je toegang tot ons ExpeditieRED platform als deelnemer en kunnen wij jouw badges toekennen als je die hebt verdient. Hierna volgt de uitleg hoe het platform werkt. Een projectleider van Pro4sport verwerkt de gegevens en kijkt of je ook in aanmerking komt voor MDT, zodat we de kosten niet hoeven te berekenen.

Uitleg leerplatform en open badges!
  1. 🏆 Je logt in met je persoonlijke mailadres en maakt een wachtwoord aan. Als je dat hebt gedaan krijg je een mail van Badgecraft, waarin jouw aanmelding wordt bevestigd!
  2. Daarna kan je met de taken aan de slag, die beschreven staan in onderstaande activiteiten.
  3. Voor elke activiteit die je afrond, krijg je een open badge. Daarin staat precies omschreven waarvoor je de badge krijgt en wat je ervoor hebt moeten doen.
  4. 🌐 Een Open Badge is een digitaal certificaat dat jouw prestaties en vaardigheden beschrijft en erkent. Je kunt deze badges verdienen, verzamelen en delen met iedereen die je wil. Je hebt een speciale kast op je laptop en mobiel waarin je alle open badges verzameld, die je hebt verdiend. Het handigste is die op je mobiel.
  5. De badges worden uitgegeven door 'organisator of door scannen van QR code via Badge Wallet app' (zie hierna). Het kan ook zijn dat je in de taak iets moet uploaden en dan staat er 'beoordeeld door: één activiteitenorganisator'. Per activiteit staat vermeld hoe je een badge krijgt.
  6. 🤔 Badge Wallet App: De Badge Wallet App is Jouw Digitale Trofeeënkast op je mobiel, waarin alle verdiende badges zijn opgenomen! Je gebruikt dus de Badge Wallet app om al je verdiende badges op één plek te bewaren. Zo heb je altijd jouw prestaties binnen handbereik! Je kan badges verdienen bij ExpeditieRED, maar ook steeds meer werkgevers, scholen en sportorganisaties gaan er mee werken. De badge wallet app moet je zelf downloaden via Play Store of via App Store 
  7. 🏅 Zichtbaar voor de Wereld: In de Badge Wallet staan alle badges, die jij hebt verdiend. Je kan ze met trots aan anderen laten zien. Bijvoorbeeld op school, bij je werkgever, sportvereniging of vrienden. Badges zijn een herkenning en erkenning voor jouw ervaringen en prestaties. Jij bepaalt wie ze te zien krijgt en kan instellen voor wie je ze zichtbaar maakt.

Maatschappelijke diensttijd
MDT staat voor maatschappelijke diensttijd. Als je tussen de 12 en 30 jaar bent, kan je meedoen. Als je een maatschappelijke diensttijd doet, doe je iets nuttigs als vrijwilliger voor de maatschappij. Je voert de met jou afgesproken werkzaamheden uit en wordt daar voor opgeleid. Zo maak je niet alleen jezelf, maar ook de maatschappij een stuk sterker. Als je al langs het bad actief bent of jouwvereniging organiseert zelf een traject tijdens jullie trainingen, dan ben je geen extra tijd kwijt aan MDT

Er zijn een aantal dingen die je moet weten om mee te kunnen doen:
  • We leiden je ongeveer 40 uur op voor wat je gaat doen.
  • Je werkt in een vereniging of voor ExpeditieRED 40 uur. Langs de rand van het bad of je doet mee als kaderlid aan evenementen of clubactiviteiten.
  • Dus je maakt 80 uur en daarvoor heb je 6 maanden de tijd.
  • Je doet mee aan het onderzoek ten behoeve van MDT. Aan het begin en het einde vul je een vragenlijst in. Meer informatie over het landelijke onderzoek vind je hier.

Voor vragen neem contact op met Sandra van Lohuizen via 📧 Lohuizen.a@gmail.com of 📱06-34190854.

Get activity badge

Kennismaker Get this badge

Heb je deze badge verdiend? Dan ben je nu in staat om zelf te beoordelen of Maatschappelijke Dienst Tijd (MDT) iets voor jou is. Ontdek de mogelijkheden en beslis of je klaar bent voor een betekenisvol avontuur! 🌐🤔
Tasks
Task no.1
Issued by organiser or scanning QR code
ExpeditieRED Gesprekstaak - Verdien Je Kennismaker badge!

Stap 1: 🤝 Plan een gesprek met de projectleider van ExpeditieRED.
Stap 2: 🗣️ Bespreek jouw interesse en ontdekkingen over MDT.
Stap 3: 🏅 Verdien de Kennismakers badge als bevestiging van jouw MDT-beoordelingsvaardigheden!
ZRZ - Taak 1.2 - Aanvragen VOG
Optional
1 hour
Activities: 17
Started: 12
Completed playlist: 0
Time to complete: 4 days 23 hours
Share:

Organisers

ExpeditieRED
Awero not-for-profit organisation manages this platform and develops it together with leading educational organisations. The European Union's programme Erasmus+ granted co-funding for building the first version of this platform. Contact support@awero.org.
Platform
Change to another language:
HomeMapActivitiesPlaylists